Bemutatkozás
Betegellátás
Elérhetőség
Videók
Nyitólap
EMG/ENG, neurológia

Eljegyzs:
+36-30-6894-249
Dr. Simó Magdolna Ph.D. klinikai főorvos,
neurológus, klinikai neurofiziológus szakorvos


A Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának osztályvezető főorvosa

1990-ben szerzett orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, 1994-ben neurológiai szakvizsgát tett. 1990 óta dolgozik a Neurológiai Klinikán, 10 éve a sclerosis multiplex részleg osztályvezető főorvosa. 2010-ben a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájában Ph.D. fokozatot, ugyancsak 2010-ben klinikai neurofiziológus szakvizsgát szerzett.

Az általános neurológia minden területével foglalkozik, de speciális szakterületei közé tartoznak a neuroimmunológiai betegségek (sclerosis multiplex), a Klinika SM ambulanciájának vezetőjeként több száz beteget gondoz. Másik fő érdeklődési területe a környéki idegek megbetegedései. 2000 óta a Klinika Elektrofiziológiai Laborjában több ezer EMG/ENG ill. kiváltott válasz vizsgálatot végzett.

A klinikai munka mellett részt vesz az orvostanhallgatók, rezidensek, szakvizsgára készülők okatásában magyar, ill. angol nyelven.

Több magyar ill. külföldi tudományos cikk szerzője. Tagja a Magyar Ideg-és Elmeorvosok Társaságának, az Európai Neurológiai Társaságnak.

EMG / ENG vizsgálat

Az ENG (elektroneurográfiás) vizsgálat a környéki idegek állapotáról, működéséről szolgáltat adatokat. A vizsgálat során az idegeket elektromos árammal ingereljük és az adott ideg által ellátott izmon elhelyezett elektróda által detektált választ regisztráljuk.

Az eljárás alkalmas az egyes környéki idegek betegségei (mononeuropathiák), leszorítása, az un. alagút szindrómák (carpalis alagút syndroma, stb,) a környéki idegrendszer általános megbetegedéseinek (polyneuropathia) igazolására. Az ideg-izom átmenet betegségeinek (myasthenia gravis) kimutatására is alkalmas. Hasznos ezen kívül az ideggyökök károsodásának (radiculopathia) és az idegfonatok (plexusok) érintettségének elkülönítésére, valamint igazolhatja a gerincvelői mozgató idegsejtek betegségeit is. ENG-vel elkülöníthetjük, hogy az idegrostok vagy a rostokat burkoló myelinhüvely károsodott-e.

Az EMG (elektromiográfia) vizsgálattal az izmok működéséről kapunk információt. A vizsgálat során vékony tűelektródát szúrunk az izomba és regisztráljuk az elektromos választ nyugalomban, ill. az izom mozgatása / megfeszítése során. A vizsgálat sok esetben az ENG vizsgálattal együtt értékelve ad információt. Az izmok saját betegségei, az izomgyulladással járó kórképek esetén elsőrendű fontosságú vizsgálat, de az idegregeneratio fokának megítélésére ill. egyes betegségek (pl. polyneuropathia) akut vagy krónikus voltának elkülönítésére is alkalmas.

A vizsgálathoz előkészítés nem szükséges, a vizsgálat napján javasolt a testápolók, krémek elhagyása.

Neurológiai és/vagy EMG/ENG vizsgálatra jelentkezés a +36305953606 telefonszámon, hétköznapokon 8.00-16.00-ig.

Ideggyógyászat (Neurológia)

A neurológia (ideggyógyászat) a központi és a környéki idegrendszer szervi eredetű betegségeivel, azok diagnosztikájával, kezelésével foglalkozó orvosi szakág.

Neurológiai megbetegedésre utaló panaszok lehetnek (a teljesség igénye nélkül): zsibbadás, bénulás, látászavar, beszédzavar, szédülés, egyensúly- és mozgáskoordinációs zavar, eszméletvesztés, gondolkodászavar, memóriazavar.

A neurológiai vizsgálat a kórelőzmény felvételéből és speciális, az idegrendszer funkcióit felmérő fizikális vizsgálatból áll, a vizsgálat időtartama kb. fél óra.

Ezt követően kevés kivételtől eltekintve valamilyen műszeres vizsgálatra van szükség a diagnózis pontos felállításához, ezek a következők lehetnek: koponya / gerinc CT ill. MRI vizsgálat, EMG / ENG vizsgálat, EEG, Doppler (ultrahang), neuropsychologiai vizsgálat.

A leggyakoribb, az ideggyógyászat tárgykörébe tartozó betegségcsoportok:

  • mozgászavarok (Parkinson betegség, remegéssel járó kórképek),
  • agyi érbetegségek,
  • önálló fejfájásbetegségek,
  • neuroimmunológiai kórképek (pl.sclerosis multiplex),
  • epilepszia,
  • demenciák (szellemi leépüléssel járó betegségek),
  • a környéki idegrendszer betegségei (gyulladás, cukorbetegség ill. egyéb, toxicus tényezők okozta károsodások, az idegek leszorításával járó állapotok . alagút szindrómák, stb.)
  • Neurológiai és/vagy EMG/ENG vizsgálatra jelentkezés a +36305953606 telefonszámon, hétköznapokon 8.00-16.00-ig.